Begeleidt bij onzekerheid, stress en burn-out 06 12 26 88 63 info@rnvcoaching.nl
Hoe voorkom ik stress

Omgaan met stress kun je leren

Ik weet niet wie meer verbaasd was. Degenen met de overtuiging dat stressbestendigheid niet valt aan te leren of ik.

Twéé mensen op één dag vertelden mij dat ze ervan overtuigd waren dat stressbestendigheid – of het gebrek daaraan –  aangeboren was en dat je dus maar had te leven met jouw individuele stressplafond. Je werkzaamheden er maar moest op afstemmen. Maar moest wennen aan je gespannen zenuwen, en je klachten maar voor lief moest nemen.

Niets is minder waar. Op een goede manier omgaan met stress kun je leren! Sterker nog, dagelijks help ik mensen om stressbestendiger te worden. Het is immers een vaardigheid. En zoals je weet…. vaardigheden kun je aanleren, ontwikkelen en perfectioneren. Door oefening en praktische ervaring.

 

Hoe vergroot je je stressbestendigheid dan?

Hieronder lees je hoe Eva, Anneke en Lucas dat deden.

Eva
Eva leerde om haar grenzen aan te geven. Ze durfde nooit te zeggen dat haar teveel werk werd toebedeeld. Was ervan overtuigd dat ze al het werk dat ze kreeg toegeschoven, tijdig moest afmaken. Haar collega’s maakten daar dankbaar gebruik van.

Tijdens de coaching begon ze in te zien dat zij niet in de hand had hoeveel werk anderen haar toebedeelden. Dat het werk zou blijven toenemen wanneer zij niet zou ingrijpen. Ze ontdekte wat een reële hoeveelheid werk was en leerde zich over haar schroom heen te zetten en nee te zeggen.

Ze verbaast zich over het respect dat ze ontvangt van collega’s nu ze haar grens aangeeft. En ze is blij. Omdat ze niet meer zo moe is en veel minder fouten maakt.

Anneke
Anneke begon taken uit handen te geven. Er was – vanzelfsprekend – niemand die de dingen zo goed kon als zij. Maar doordat ze daardoor alles zelf moest doen, raakte ze behoorlijk uitgeput en gestrest.

We stelden haar overtuiging aan de kaak. Was zij werkelijk de enige die deze taken kon uitvoeren? Wat zou er gebeuren als het iets minder perfect zou gebeuren?

Ze leerde keuzes maken. Besloot welke dingen zij absoluut zelf wilde blijven doen en welke dingen ze aan anderen durfde overlaten. Ervoer dat het niet zo erg was wanneer dingen anders, of zelfs iets minder goed, werden uitgevoerd. Zij leerde zelfs dat het bij haar ook weleens een zesje mocht zijn (nou ja, een zeven dan). Ze liet los en merkte hoeveel energie het haar gaf om tijd over te houden voor leuke dingen.

Inmiddels staat Anneke veel relaxter in het leven.

 

Lucas
Lucas wist eigenlijk niet hoe hij in zijn huidige functie terecht was gekomen. Het was gelopen zoals het liep. Maar echt gelukkig was hij nu niet. Hij liep constant op zijn tenen, moest moeite doen om het gewenste resultaat te bereiken. Raakte moe en kribbig.

Onderzoek leerde dat zijn normen en waarden afweken van die van zijn werkgever. Dat zijn interesses en talenten op een ander vlak lagen.

Uiteindelijk is hij, in goed overleg met zijn werkgever, ander werk gaan doen. Werk dat bij hem past,  hem energie geeft. Lucas’ zelfvertrouwen nam toe naarmate hij de regie weer in handen nam. Tegelijk namen zijn klachten af. Nu gaat hij weer met plezier naar het werk en heeft ook weer energie over voor zijn hobby’s.

 

Waar gaat het om?

Het gaat erom dat je je goed voelt. Fijn leeft. Fijn werkt. Je talenten de ruimte kan geven en lastige dingen op je pad het hoofd kan bieden.

Eva leerde haar grenzen aangeven, Anneke leerde delegeren, Lucas koos voor werkzaamheden die wel passen bij zijn persoon.

 

Resultaat

Hierdoor werden zij evenwichtiger en energieker. En vrolijker en gezelliger. Tot hun verbazing gingen ze niet minder werk verzetten, maar meer en beter. Ook namen hun conflicten af en werden hun relaties beter. Ze voelen zich weer goed, werken fijn en leven fijn.

 

Persoonlijke aanpak

Ieder mens heeft zijn eigen talenten en eigen ontwikkelpunten. Daarom krijgt ieder een plan op maat van mij. En zie ik iedereen stressbestendiger worden.

 

*De gebruikte namen zijn uiteraard fictief.

Ps: Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op