Begeleidt bij onzekerheid, stress en burn-out 06 12 26 88 63 info@rnvcoaching.nl

Alles over stress

Je hebt vast nog nooit iemand horen klagen over zijn gezonde stress. Denk aan een topsporter die op scherp staat voor de wedstrijd of de automobilist die in een oogwenk een ongeluk weet te voorkomen. Beide zijn geholpen met hun tijdelijk verhoogde stressniveau. Stress is dus natuurlijk, het helpt je scherp te zijn en snel te handelen wanneer dat van je wordt gevraagd. Je moet alleen niet te vaak of te lang last hebben van stress. Want dan herstel je steeds minder makkelijk van je stress en zul je klachten krijgen. 

Hieronder gaat het dus voornamelijk over die slechte stress. De stress die langdurig is, vaak terugkomt. De stress die je juist belemmert om goed te functioneren en die jou langzaam maar zeker uitput.

Om je te helpen heb ik dit artikel onderverdeeld in de volgende onderwerpen

Wat is stress?
Wat zijn de oorzaken van stress?
Wat zijn de gevolgen van stress?
Stress voelen maar niet weten waarom
Hoe kan je stress verminderen?
Hoe kan je stress op het werk verminderen?
Tips tegen stress en spanning

Wat is stress?

Iedereen kent het gevoel van stress. Een gevoel van spanning dat ontstaat wanneer je niet direct een pasklare oplossing hebt voor de negatieve situatie waarin je je bevindt.

Hieronder volgen een aantal definities van stress:

‘Elke fysische, psychische of sociale spanning die het lichaam beïnvloedt en vaak ook
bedreigt’
bron: cultureelwoordenboek.nl

‘Stress is spanning; een altijd aanwezige toestand bij de mens die belangrijk is voor het verrichten van taken. Stress neemt toe als er een bedreiging of verandering optreedt, waaraan iemand moet wennen en waar hij zich op in moet stellen.
Bron: dokterdokter.nl

‘Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken.’
Bron: Annita Rogier, Handboek coachen bij stress en burn-out

Stress ontstaat op verschillende manieren. Je voelt stress:
– wanneer er teveel druk op je wordt uitgeoefend;
– wanneer er teveel van je gevraagd wordt;
– wanneer je enorm bent geschrokken van iets;
– wanneer je in slechte omstandigheden verkeerd;
– wanneer je jezelf voorhoudt dat je iets niet zal kunnen.

Stress kan positief zijn doordat het je helpt een taak snel en efficiënt uit te voeren, of je aanzet tot actie.  Maar langdurige stress is het signaal dat je iets aan je situatie moet veranderen omdat deze situatie niet goed is voor jou.

Wat zijn de oorzaken van stress?

Ongezonde stress ontstaat wanneer je meer belast wordt dan dat je aankunt. Of wanneer je dénkt dat je het niet aan zult kunnen.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor stress.

Gebeurtenissen

Gebeurtenissen in je leven kunnen je meer of minder stress geven. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, een ontslag of juist een nieuwe baan, het overlijden van een naaste, ziekte, conflicten of een verandering in je gezinssamenstelling.

(Arbeids)omstandigheden

Ook omstandigheden kunnen stress geven. Hoe ga je om met slechte werkomstandigheden? Wat doet het met je als je teveel verantwoordelijkheid moet dragen? Of gepest wordt, hoge werkdruk ervaart, werkt op onmogelijke tijden?

Wanneer de balans zoek is

Een mens kan veel aan. We zijn best in staat om hard te werken of veel taken te hebben , dat is ook helemaal niet erg. Maar…. hoe harder je werkt, of hoe meer er van je gevergd wordt, hoe meer pauzes en rust je dient te nemen.
Je kunt vast wel taken of bezigheden noemen die jou veel energie kosten. Maar weet je ook waar je juist zo energiek van wordt? Veel mensen neigen ertoe om de bezigheden die hun energie geven – waar ze gelukkig van worden – te schrappen wanneer ze het te druk krijgen met energievretende taken. Dit is de beste manier om snel uit balans te raken.

Wanneer behoeften niet bevredigd worden

Geen mens zonder behoeften. Elementaire behoeften zoals eten en slapen. Maar ook persoonlijke behoeften als bijvoorbeeld: aandacht, duidelijkheid, zingeving of zekerheid.
Wanneer behoeften niet of onvoldoende worden bevredigd zijn zij een bron van stress.

Persoonlijkheidskenmerken

Niet iedereen is even stressgevoelig. Sommige persoonlijkheidskenmerken kunnen leiden tot een hogere stressgevoeligheid. Denk hierbij onder meer aan: een groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, werkverslaafdheid, mensen met een externe locus of control of mensen met een gering talent om te plannen en/of prioriteiten te stellen.

Wat zijn de gevolgen van stress?

 

Stress voelen maar niet weten waarom

Niet iedereen kan even makkelijk benoemen waar zijn of haar stressgevoel vandaan komt.