Begeleidt bij onzekerheid, stress en burn-out 06 12 26 88 63 info@rnvcoaching.nl

Hoe je gedachten je resultaten beïnvloeden

Hoe verbeter je je resultaten? Beïnvloed ze met je gedachten!

Door Carla Ruben-Verplanke

‘Ik kan het echt niet. Ik snap er niets van…….! Waarom word ik hier steeds slechter in, terwijl jullie steeds beter worden? Eigenlijk vind ik het ook helemaal niet meer leuk! Gaan jullie maar zonder mij door. Ik leer het toch nooit.’

Hij sprak zichzelf helemaal de put in met deze woorden. Een put waar we hem natuurlijk niet in wilden hebben. We waren juist zo gezellig met z’n vieren aan het poolbiljarten. Daarom stelden we voor dat hij pósitieve dingen tegen zichzelf zou zeggen. Bijvoorbeeld: ik kan dit! of het gaat me lukken!

‘Nou ja’, zei hij, ‘dat is niet de waarheid. Hoe kan ik nou tegen mezelf zeggen dat ik hier goed in ben terwijl het duidelijk niet lukt?!’ We wierpen tegen dat ‘ik kan er niets van’ ook geen waarheid is. Bovendien wilden we zijn aangename gezelschap absoluut niet missen en geloofden wij wél in zijn vooruitgang.

‘Zou je dan bij wijze van experiment positieve dingen tegen jezelf willen zeggen?’ vroeg ik hem. ‘Als ik ben hier goed in niet lukt, zeg dan ten minste iets als dit kan ik leren.’ Meer voor ons dan voor hemzelf stemde hij toe. Bij wijze van experiment zou hij zichzelf voor iedere beurt positief toespreken.

Voor onze ogen zagen we het wonder geschieden. Zijn resultaten werden beduidend beter. Zijn zelfvertrouwen groeide en zijn plezier in het spel kwam terug.

Zie je hoeveel invloed je overtuigingen op het resultaat hebben? Als je gelooft dat ’t niks wordt, zullen je prestaties navenant zijn. Ben je echter overtuigd van jouw mogelijkheden, dan beïnvloedt dat je resultaten positief!

Nu je dit weet, kun jij dit principe ook eenvoudig gaan toepassen. Heb je een lastige klus? Zeg tegen jezelf dat je het kan! Te veel twijfels daarover? Zeg dan tegen jezelf dat je in staat bent om het te leren! Zelfs als je er niet in gelooft zal je beter presteren!

Word jij ook weleens belemmerd door zo’n negatief stemmetje? Vind je het lastig om dat te vervangen door een positief geluid? Wil je een keertje sparren daarover? Meld je dan hier aan voor een telefonische sessie. Deze sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten.

En hoe dat spel afliep….? Het werd nog een spannende partij. Maar toen de laatste bal werd gepot voelden we ons allemaal winnaars. ‘Dit ging super!’ zei hij met een grijns. Zijn zin en vertrouwen waren helemaal terug. Nog een potje!