Begeleidt bij onzekerheid, stress en burn-out 06 12 26 88 63 info@rnvcoaching.nl

Hoe stop je met piekeren

‘Ik slaap zo slecht’ zegt ze. ‘Zodra ik het licht uitdoe overvallen de gedachten me. Ik lig eindeloos te piekeren en kom daar maar niet uit. Overdag probeer ik vooral bezig te blijven zodat ik afleiding heb want anders beginnen ook dan mijn gedachten weer te malen. Ik word er hartstikke moe van.’

Piekergedachten
Nare piekergedachten kunnen je flink bezighouden. Ze lijken je, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, te overvallen. De gedachten maken je vaak somber, boos of onzeker. Maar hoewel je weet dat je je alleen maar minder goed gaat voelen door deze hersenspinsels, lijk je het doemdenken maar niet te kunnen stoppen. Het is alsof je geest gewoon wordt overgenomen zonder dat je daar iets aan kan doen.

Vooral ’s nachts is het makkelijk piekeren want je hebt geen afleiding, er is niets te doen en er is niets te zien. Maar ik hoef je niet te vertellen dat het je nachtrust niet ten goede komt. ’s Ochtends word je moe wakker en vervolgens merk je dat je nog minder weerstand hebt tegen het piekeren. Het probleem wordt dus steeds maar groter. Sommige mensen gaan zelfs piekeren over het piekeren.

Waarom houd je dan niet op met piekeren?
Piekeren is dus niet leuk en lost niets op. Waarom stop je er dan niet gewoon mee? Wie vaak en veel piekert heeft zich daar goed in getraind. Je bent er dus gewoon goed in geworden! En dingen waar we goed in zijn doen we vaak automatisch. Bovendien lijkt het wanneer je piekert wel mooi alsof je al heel hard aan het werk bent om een probleem op te lossen.

Door te denken aan wat er voor erge dingen er zullen gaan gebeuren en wat voor nare dingen anderen over je zullen denken bereid je je mentaal een beetje voor op teleurstelling of schaamte. Zo komt het straks tenminste niet zo hard aan als de dingen werkelijk tegenzitten.

Als je deze redenatie volgt lijkt piekeren ergens dus best een goed idee?! Maar nee, dat is het toch niet want je houdt jezelf voor de gek! Je lost er echt helemaal niets mee op, terwijl je ondertussen wel steeds tegen jezelf zegt dat de dingen niet goed zullen komen. Logisch dat je dat dan ook steeds meer gaat geloven.

Het gevolg van al dat piekeren
Hoe meer je jezelf ervan overtuigt dat de nabije toekomst er niet goed uit gaat zien, hoe meer redenen je jezelf geeft om te piekeren. Je wordt er niet alleen moe van. Bijkomend nadeel is dat het piekeren ook je zelfvertrouwen aantast. Je hebt het idee niets aan de situatie te kunnen veranderen.

Je kent vast de uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’. Wanneer je zo veel aandacht geeft aan doemdenken is er weinig ruimte meer voor opbeurende gedachten. Hoog tijd dus om je piekergedachten te verbannen!

Hoe kun je het piekeren stoppen?

  • Besluit om op dit moment niet te piekeren! En neem dat besluit desnoods elke halve minuut weer.
  • Ga iets doen ter afleiding. Doe een fijne ontspanningsoefening of kies juist voor een actieve klus en merk hoe snel je hoofd weer leeg raakt.
  • Denk aan andere dingen. Zap in je hoofd van goede herinneringen tot geweldige fantasieën over de toekomst totdat je een fijn onderwerp hebt gevonden dat je aandacht kan vasthouden.
  • Hoe denk je dat je over een jaar, vijf jaar of tien jaar terugkijkt op deze situatie? Zou het dan nog steeds zo belangrijk zijn?
  • Plan piekermomenten in je agenda. In dit piekerkwartier mag je naar hartenlust piekeren maar daarbuiten kies je ervoor om het piekeren uit te stellen.
  • Ga aan de slag en los je probleem op. Want je hoeft immers niet langer meer te piekeren als je een goede oplossing voor je probleem hebt bedacht.

Piekeren vergalt je plezier en je zelfvertrouwen terwijl het niets oplevert. Stoppen met piekeren levert je een goede nachtrust op, meer energie, goede oplossingen voor je zorgen én meer zelfvertrouwen.

Wat doe jij om je nare gedachten te stoppen? Deel je antwoord in het commentaarveld (links bovenaan deze pagina) zodat we elkaar kunnen inspireren.

Of neem contact op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek: contact