Werkgerelateerde stress neemt nog steeds toe. Ruim 40% van de werknemers ervaart meer stress dan een jaar geleden. Oorzaken zijn onder meer de toenemende werkdruk, digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en het verzoek om zich flexibel op te stellen. Hoe ga je om met de eisen die aan je worden gesteld? Wat vind jij belangrijk in je werk en je leven?
Ze kreeg het steeds drukker
Ze vertelde me hoeveel taken ze erbij had gekregen de laatste tijd. Doordat de organisatie had moeten bezuinigen moest het werk nu met minder mensen gedaan worden. Ook waren er nieuwe taken bijgekomen. Omdat ze zowel haar werkgever als haar cliënten niet teleur wil stellen probeert ze zo efficiënt mogelijk te werken. Ze slaat haar pauzes over en regelmatig maakt ze extra uren. Ook onbetaald. En zelf als ze niet werkt houdt het werk haar, in gedachten, wel bezig.
Na maanden constateert ze echter dat ze deze levenswijze niet gaat volhouden en ook niet wil. Hoewel ze geen tijd meer neemt of even te zitten krijgt ze haar taken toch niet af. Ze is moe en prikkelbaar. Een paar collega’s zijn al overspannen geraakt. Dit wil zij koste wat het kost voorkomen.
Haar werk beïnvloedt haar thuissituatie negatief. Haar zoontje reageert dwars, haar man vroeg of ze niet eens met iemand kon gaan praten.
De verandering
Ze loopt tijdens ons gesprek stevig door. Ze benadert haar probleem rationeel en lijkt haar gevoel te negeren. Na een ontspannende oefening zie ik haar tot rust komen. In de duur van een viertal gesprekken leert ze benoemen hoe ze in het leven wil staan. Wat belangrijk voor haar is. En op welke manier ze haar werk wil uitvoeren. Hoewel het tegennatuurlijk voelt volgt ze mijn advies op om voortaan toch weer pauzes in te lassen. Deze geven haar energie en tot haar verbazing merkt ze dat ze na een momentje van bezinning juist meer werk kan verzetten. In minder tijd levert ze dus evenveel werk, maar het kost haar minder energie.
Ook herdefiniëren we de term ‘je werk goed doen’. Voorheen was ze pas tevreden wanneer ze al haar taken af had. Nu leert ze om af te stemmen op de wensen van haar cliënten en is ze tevreden als ze plezierig heeft gewerkt in de tijd die ze beschikbaar heeft. Nu ze tot rust is gekomen is ze beter in staat prioriteiten te stellen en is het contact met cliënten en collega’s plezieriger geworden. Het werk is niet langer een bron van spanning, maar juist weer een plek waar ze zich nuttig voelt en zich ontwikkelt. En ook thuis keert de rust terug.
Omgaan met stress
Stress hoort bij het leven. Het maakt je waakzaam en vergroot je concentratievermogen zodat je een goede prestatie kunt leveren. Maar teveel stress, doordat het gevoel maar blijft aanhouden of doordat je te vaak stress ervaart, is niet goed voor je. Teveel stress verlaagt immers je prestatieniveau, is slecht voor je gezondheid en welbevinden én ontneemt je je arbeidsvreugde.
Hoe ga jij om met stress? Ben je je ervan bewust wat het met je doet? Weet je wat je kunt doen om weer grip op de situatie te krijgen? Hoe je het plezier terugkrijgt? Mogelijk niet, want om weer evenwicht te vinden zal je even de rust moeten nemen om met afstand naar je situatie te kijken. Ik kan je daarbij helpen. Met jou bekijk ik wat de stress veroorzaakt, hoe je je werk zo vorm kunt geven dat je je identiteit daarin kwijt kan, hoe je grenzen kunt stellen en hoe je kunt omgaan met situaties die jou stress geven. Zodat je voortaan weer plezier ervaart, uitgerust wakker wordt en ook ’s avonds nog energie over hebt.
Wacht niet totdat het te laat is. Mail me jouw gegevens en ik neem contact met je op.
Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven? Fijn als je dat deelt. Ik ontvang graag je reactie via de link onderaan de tekst.
Liefs, Carla
p.s. Deel dit artikel met jouw netwerk, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.