Begeleidt bij onzekerheid, stress en burn-out 06 12 26 88 63 info@rnvcoaching.nl

‘Wie bén jij?’ Het is zo’n vraag die af en toe wordt gesteld. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of bij een eerste bijeenkomst van een nieuwe groep.
En misschien vraag je jezelf ook weleens af:  ‘wie ben ik nu eigenlijk? Hoe kom je daar nu achter en hoe geef je antwoord op zo’n vraag?

‘Vertel ons eens wie jij bent’
Ook Helen kwam bij me met de vraag of ik haar kon helpen om duidelijk te krijgen ‘wie ze nu eigenlijk was’. Ze was druk bezig met wat er van haar verwacht werd maar voelde zich alsof ze zichzelf een beetje kwijtgeraakt was. Vooral wanneer iemand rechtstreeks aan haar vroeg iets over zichzelf te vertellen was dat confronterend voor haar en voelde ze zich onbeduidend wanneer ze niet vlot antwoord kon geven. Bovendien was ze bang dat ze geen sterke indruk maakte en zou ze graag voor zichzelf helder hebben wie ze was. Zeker omdat het ernaar uitzag dat ze binnenkort op zoek zou moeten naar een nieuwe baan en ze daarbij de juiste keuzes wilde maken.

Helen is niet de enige die zich ongemakkelijk voelt als die vraag wordt gesteld! Ik vind het ook een lastige en in een kring zie ik anderen ook vaak wat gaan schuifelen op hun stoel of friemelen met hun handen. Hoe ga je op deze vraag nu een antwoord geven dat recht doet aan jouw zélf?

De vraag ‘wie ben jij?’ lijkt immers te suggereren dat je onveranderlijk bent. Dat je altijd dezelfde bent. Maar jij wéét dat je niet altijd dezelfde ‘bent’. Op je werk gedraag je je immers anders  dan thuis. Met goede vrienden ga je anders om dan met mensen die je net hebt leren kennen. Je weet dat je meestal opgewekt bent, maar soms ook weleens niet. Dat je altijd aardig bent totdat je het niet meer bent. Dat je enorm veranderd bent ten opzichte van 5, 10 of 20 jaar geleden.

Er zitten zo ontzettend veel kleuren in jouw ‘zijn’ dat je zelf ook niet altijd meer weet wie je nou ‘bent’. Hoe ga je dat nou aan een ander vertellen zonder dat het lijkt of je een chaotische persoonlijkheid hebt, of erger nog… instabiel bent. En hoe voorkom je dat je aan jezelf gaat twijfelen als je niet direct een antwoord weet op deze vraag?

Het is veel eenvoudiger om aan te geven wat je kunt en waar je plezier in hebt. Het kost je vast geen moeite om te vertellen wat voor jou belangrijk is in het leven. Door wat je werd beïnvloed in het verleden? Wat je daarvan koestert in je huidige leven. Wat je liever zou loslaten. En wat jouw wensen zijn voor de toekomst.

De antwoorden op deze vragen vertellen wie je bent. Wie je nú bent. Want de antwoorden op bovenstaande vragen kunnen veranderen. Net als jij!

Helen kreeg gedurende onze gesprekken een steeds beter zicht op wie ze is. Haar talenten en interesses geven richting aan haar keuzes. Haar normen en waarden leiden haar gedrag. Ook  heeft ze bedacht wat ze wil in de toekomst.

Als haar nu de vraag gesteld wordt ‘vertel eens kort wat over jezelf’ dan bedenkt ze wat zij op dat moment graag wil vertellen of bereiken en kiest ze er vervolgens voor te vertellen wat ze graag doet, of waar ze goed in is, of waarvan ze droomt. Vind jij het ook lastig om anderen te vertellen wie jij bent? Probeer dat dan ook eens; bedenk wat je wilt bereiken met je antwoord en vertel:

– wat je heel graag doet

– waar je in uitblinkt en/of

– welke wensen je hebt.

PS: Graag hoor ik hoe deze tips jou helpen. In hoeverre heb jij het idee dat je jezelf ‘kent’? Ik lees je reactie graag en ik reageer altijd dus kom maar op!