Hoe stop ik toch met piekeren????

Hoe stop je met piekeren

 

Hoe stop ik toch met piekeren???????

Door Carla Ruben-Verplanke

‘Ik slaap zo slecht’ zegt ze. ‘Zodra ik het licht uitdoe overvallen de gedachten me. Ik lig eindeloos te piekeren en kom daar maar niet uit. Overdag probeer ik vooral bezig te blijven zodat ik afleiding heb want anders beginnen ook dan mijn gedachten weer te malen. Ik word er hartstikke moe van.’

Piekergedachten
Nare piekergedachten kunnen je flink bezighouden. Ze lijken je, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen, te overvallen. De gedachten maken je vaak somber, boos of onzeker. Maar hoewel je weet dat je je alleen maar minder goed gaat voelen door deze hersenspinsels, lijk je het doemdenken maar niet te kunnen stoppen. Het is alsof je geest gewoon wordt overgenomen zonder dat je daar iets aan kan doen.

Vooral ’s nachts is het makkelijk piekeren want je hebt geen afleiding, er is niets te doen en er is niets te zien. Maar ik hoef je niet te vertellen dat het je nachtrust niet ten goede komt. ’s Ochtends word je moe wakker en vervolgens merk je dat je nog minder weerstand hebt tegen het piekeren. Het probleem wordt dus steeds maar groter. Sommige mensen gaan zelfs piekeren over het piekeren.

Waarom houd je dan niet op met piekeren?
Piekeren is dus niet leuk en lost niets op. Waarom stop je er dan niet gewoon mee? Wie vaak en veel piekert heeft zich daar goed in getraind. Je bent er dus gewoon goed in geworden! En dingen waar we goed in zijn doen we vaak automatisch. Bovendien lijkt het wanneer je piekert wel mooi alsof je al heel hard aan het werk bent om een probleem op te lossen.

Door te denken aan wat er voor erge dingen er zullen gaan gebeuren en wat voor nare dingen anderen over je zullen denken bereid je je mentaal een beetje voor op teleurstelling of schaamte. Zo komt het straks tenminste niet zo hard aan als de dingen werkelijk tegenzitten.

Als je deze redenatie volgt lijkt piekeren ergens dus best een goed idee?! Maar nee, dat is het toch niet want je houdt jezelf voor de gek! Je lost er echt helemaal niets mee op, terwijl je ondertussen wel steeds tegen jezelf zegt dat de dingen niet goed zullen komen. Logisch dat je dat dan ook steeds meer gaat geloven.

Het gevolg van al dat piekeren
Hoe meer je jezelf ervan overtuigt dat de nabije toekomst er niet goed uit gaat zien, hoe meer redenen je jezelf geeft om te piekeren. Je wordt er niet alleen moe van. Bijkomend nadeel is dat het piekeren ook je zelfvertrouwen aantast. Je hebt het idee niets aan de situatie te kunnen veranderen.

Je kent vast de uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’. Wanneer je zo veel aandacht geeft aan doemdenken is er weinig ruimte meer voor opbeurende gedachten. Hoog tijd dus om je piekergedachten te verbannen!

Hoe kun je het piekeren stoppen?

  • Besluit om op dit moment niet te piekeren! En neem dat besluit desnoods elke halve minuut weer.
  • Ga iets doen ter afleiding. Doe een fijne ontspanningsoefening of kies juist voor een actieve klus en merk hoe snel je hoofd weer leeg raakt.
  • Denk aan andere dingen. Zap in je hoofd van goede herinneringen tot geweldige fantasieën over de toekomst totdat je een fijn onderwerp hebt gevonden dat je aandacht kan vasthouden.
  • Hoe denk je dat je over een jaar, vijf jaar of tien jaar terugkijkt op deze situatie? Zou het dan nog steeds zo belangrijk zijn?
  • Plan piekermomenten in je agenda. In dit piekerkwartier mag je naar hartenlust piekeren maar daarbuiten kies je ervoor om het piekeren uit te stellen.
  • Ga aan de slag en los je probleem op. Want je hoeft immers niet langer meer te piekeren als je een goede oplossing voor je probleem hebt bedacht.

Piekeren vergalt je plezier en je zelfvertrouwen terwijl het niets oplevert. Stoppen met piekeren levert je een goede nachtrust op, meer energie, goede oplossingen voor je zorgen én meer zelfvertrouwen.

Wat doe jij om je nare gedachten te stoppen? Deel je antwoord in het commentaarveld (links bovenaan deze pagina) zodat we elkaar kunnen inspireren.

Wil jij meer horen over dit onderwerp? Kom dan op 17 april naar de lezing ‘Van negatief naar positief’  meer info + aanmelden

Of neem contact op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek: contact

 

Breng je dromen tot leven

Breng je dromen tot leven

Breng je dromen tot leven

Door Carla Ruben-Verplanke

‘Oh’, zegt ze met een verlangende blik. ‘Dat ik dan zo’n grote stoere, maar stuntelende vrachtwagenchauffeur uit zijn cabine trek terwijl ik zeg: laat mij maar even! En dat ik dan vervolgens die combinatie, die vaststaat in dat hele krappe straatje, even moeiteloos voor hem keer. Daar droom ik nou van! Dát zou ik zó graag willen!!!’

We grijnzen bij het idee; die frêle, keurig geklede en gekapte dame, nauwelijks 1,6 m lang. Maar dan vervolgt ze: ‘Nou ja…… dat zou ik wel willen kunnen, maar ik heb natuurlijk geen zin om dat te gaan leren.’ En met die opmerking verdwijnt het mooie plaatje direct weer uit ons hoofd.

Heerlijk toch, om op deze manier te dagdromen? Je bent de held in je eigen verhaal. Moeiteloos wordt alles wat je doet een succes. Niets is te gek. Het zijn die kleine fijne fantasieën. Ze brengen een glimlach op je gezicht. Maar je weet dat je er absoluut voor zou bedanken wanneer er plots een cameraploeg voor de deur staat met de woorden: ‘SUPRISE…dit is toch wat je zo graag wilt?!’

Anders is het als je een grote, of minder grote droom hebt die je wél wilt, maar niet durft uit te laten komen. Zo’n ja-maar-droom. Zo’n droom die telkens weer opduikt en waarvan je vlinders in je buik krijgt. Waarvan je weet dat je er heel gelukkig van zou worden als die droom zou uitkomen. Een geweldige droom, maar één die je toch telkens weer terugduwt met de gedachte

Ja maar: dat kan ik toch niet
daar heb ik nooit genoeg geld voor
wat zouden anderen daarvan zeggen
ik weet niet of het wel zal lukken
daar heb ik geen tijd voor
dat is voor mij niet weggelegd

Dat zijn spannende dromen, wensdromen. Dromen waarvan je verlangt dat ze écht werkelijkheid zouden zijn. Want als ze werkelijkheid zouden zijn… Dan zou je doen wat je het liefst doet. Je zou gelukkig zijn. Je zou je op je plek voelen. Je zou volledig tot je recht komen. Maar toch durf je je droom niet na te streven omdat je bang bent dat het niet zal lukken, omdat je niet weet waar te beginnen, omdat je denkt dat anderen het niet zouden goedkeuren. Of omdat je de risico’s niet volledig kan overzien. Je verlangt naar jouw droom maar toch onderneem je geen actie en blijf je steeds weer met een hol gevoel achter.

Vraag je eens af wat het je zou brengen als jij jouw droom werkelijkheid zou maken. Wat zou het je opleveren dat je nu niet hebt? Wat zou dat met jou doen? Hoe zou je je voelen? En wat zou het je naasten opleveren? Hoe zou je al een klein beetje in de richting van jouw droom kunnen bewegen?

Ik zou graag willen weten hoe jouw wensdroom eruit ziet. Denk er eens over na terwijl je deze zomer geniet van een koel drankje op het terras. Wil jij je droom met mij delen en eens vertellen hoe jij met jouw droom aan de slag gaat? Misschien leef je al een beetje naar jouw ideaal, wat heb jij dan nodig om daar verder in te groeien? Of wellicht leef je je droomleven al. Hoe is je dat gelukt? Wil je dat met mij delen? Laat dan een bericht achter via de link hierboven. Ik vind het fijn om jouw reactie te lezen.

Wil je eens met mij praten over hoe jij jouw droom werkelijkheid zou kunnen maken, klik om een afspraak te maken op deze link: http://www.rnvcoaching.nl/contact/ . Want het is mogelijk om je dromen te leven en dat gun ik iedereen!

Hoe verbeter je je resultaten? Beïnvloed ze met je gedachten!

Hoe je gedachten je resultaten beïnvloeden

Hoe verbeter je je resultaten? Beïnvloed ze met je gedachten!

Door Carla Ruben-Verplanke

‘Ik kan het echt niet. Ik snap er niets van…….! Waarom word ik hier steeds slechter in, terwijl jullie steeds beter worden? Eigenlijk vind ik het ook helemaal niet meer leuk! Gaan jullie maar zonder mij door. Ik leer het toch nooit.’

Hij sprak zichzelf helemaal de put in met deze woorden. Een put waar we hem natuurlijk niet in wilden hebben. We waren juist zo gezellig met z’n vieren aan het poolbiljarten. Daarom stelden we voor dat hij pósitieve dingen tegen zichzelf zou zeggen. Bijvoorbeeld: ik kan dit! of het gaat me lukken!

‘Nou ja’, zei hij, ‘dat is niet de waarheid. Hoe kan ik nou tegen mezelf zeggen dat ik hier goed in ben terwijl het duidelijk niet lukt?!’ We wierpen tegen dat ‘ik kan er niets van’ ook geen waarheid is. Bovendien wilden we zijn aangename gezelschap absoluut niet missen en geloofden wij wél in zijn vooruitgang.

‘Zou je dan bij wijze van experiment positieve dingen tegen jezelf willen zeggen?’ vroeg ik hem. ‘Als ik ben hier goed in niet lukt, zeg dan ten minste iets als dit kan ik leren.’ Meer voor ons dan voor hemzelf stemde hij toe. Bij wijze van experiment zou hij zichzelf voor iedere beurt positief toespreken.

Voor onze ogen zagen we het wonder geschieden. Zijn resultaten werden beduidend beter. Zijn zelfvertrouwen groeide en zijn plezier in het spel kwam terug.

Zie je hoeveel invloed je overtuigingen op het resultaat hebben? Als je gelooft dat ’t niks wordt, zullen je prestaties navenant zijn. Ben je echter overtuigd van jouw mogelijkheden, dan beïnvloedt dat je resultaten positief!

Nu je dit weet, kun jij dit principe ook eenvoudig gaan toepassen. Heb je een lastige klus? Zeg tegen jezelf dat je het kan! Te veel twijfels daarover? Zeg dan tegen jezelf dat je in staat bent om het te leren! Zelfs als je er niet in gelooft zal je beter presteren!

Word jij ook weleens belemmerd door zo’n negatief stemmetje? Vind je het lastig om dat te vervangen door een positief geluid? Wil je een keertje sparren daarover? Meld je dan hier aan voor een telefonische sessie. Deze sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten.

En hoe dat spel afliep….? Het werd nog een spannende partij. Maar toen de laatste bal werd gepot voelden we ons allemaal winnaars. ‘Dit ging super!’ zei hij met een grijns. Zijn zin en vertrouwen waren helemaal terug. Nog een potje!

 

De beste oplossing voor jou

de beste oplossing

De beste oplossing voor jou

Zoek jij ook weleens op internet naar de beste oplossing voor iets waar je mee zit? Neem je weleens deel aan een webinar waarbij een deskundige jou haarfijn uitlegt welke stappen je precies moet nemen om jouw probleem op te lossen? Ik deed dat regelmatig maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het me feitelijk niets oplevert. De perfecte oplossing vond ik nooit. Hoe komt dat nou eigenlijk?

De wereld van de snelle tips
Of je nu wilt weten hoe je promotie maakt, werk en kinderen combineert, omgaat met conflicten, efficiënt werkt, gezond blijft, of kilo’s kwijtraakt. Als je zoekt op het internet vind je eindeloos veel tips.

Eenvoudige tips die je beloven dat je leven verandert als je dit alleen maar toepast. En bij het lezen ervan voel je je opgewekt en vraag je je af waarom je dit niet eerder hebt gedaan omdat de uitvoering zo kinderlijk eenvoudig lijkt.

En toch….. Hoe vaak komt het nou werkelijk voor dat je na het lezen van zo’n stukje dingen anders gaat doen? Hoeveel van die tips pas jij een paar dagen later nog toe? Welke website heeft jouw leven veranderd?

Zo min mogelijk inspanning
Wanneer je ergens mee zit wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Liefst kiezen we voor de makkelijkste manier want dat kost de minste inspanning en, denken we, de minste tijd.

De tips die je krijgt op een website zijn echter algemene tips. Ze zijn niet toegespitst op jouw situatie. Ze houden geen rekening met jouw mogelijkheden. Ze vragen niet of datgene wat jij net hebt ingetikt wel jouw werkelijke probleem is of dat er eigenlijk een vraag achter jouw vraag zit. Ze doen geen beroep op jouw talenten en houden geen rekening met jouw waarden.

En dat is waarom de oplossing niet beklijft. Na het lezen van de geweldige tips val je al gauw terug in je oude patroon. Er verandert uiteindelijk niets.

De allerbeste oplossing
De allerbeste oplossing voor jou is namelijk de oplossing die werkelijk een verandering ten goede brengt! Een oplossing die een antwoord geeft op jouw probleem, die precies past bij jouw situatie én die precies past bij jou!

Daarvoor is het nodig dat je eerst bekijkt wat je nu eigenlijk écht wilt bereiken, wat er écht belangrijk is voor jou. Waar het je nu wérkelijk om gaat.

En zodra je precies weet wat je wilt is het handig om te kijken of er méér manieren zijn om je doel te bereiken. Want je allereerste idee  is lang niet altijd het meest geweldige idee!

Je bedenkt natuurlijk ook wat jouw mogelijkheden zijn en je sterke kanten, want juist díe ga je gebruiken om je doel te behalen. Dat is waar jij goed in bent!

En dat lijkt heel veel werk. Dat vraagt meer inzet dan het lezen van een rijtje tips…… Maar hé, dan heb je ook wat! Namelijk een gewéldige oplossing, een oplossing die bij jou past, ééntje die je kunt volhouden. Een oplossing die jouw leven werkelijk ten goede verandert. En dat wil jij toch ook?!

Tot slot heb ik een vraag aan jou
Je doet me een groot plezier als je de link bovenin gebruikt om te vertellen hoe jij te werk gaat als je iets in je leven wilt veranderen? Wat is jouw ervaring eigenlijk met de tiplijstjes? Wat zijn de dingen waarvoor je werkelijk graag een goede oplossing zou vinden?

Wil je meer weten over veranderingsprocessen. Ben je benieuwd hoe ik jou kan ondersteunen? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoe kun je vertellen wie jij bent?

Hoe kun je vertellen wie jij bent?

'Wie bén jij?' Het is zo'n vraag die af en toe wordt gesteld. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of bij een eerste bijeenkomst van een nieuwe groep.
En misschien vraag je jezelf ook weleens af:  ‘wie ben ik nu eigenlijk? Hoe kom je daar nu achter en hoe geef je antwoord op zo’n vraag?

‘Vertel ons eens wie jij bent’
Ook Helen kwam bij me met de vraag of ik haar kon helpen om duidelijk te krijgen ‘wie ze nu eigenlijk was’. Ze was druk bezig met wat er van haar verwacht werd maar voelde zich alsof ze zichzelf een beetje kwijtgeraakt was. Vooral wanneer iemand rechtstreeks aan haar vroeg iets over zichzelf te vertellen was dat confronterend voor haar en voelde ze zich onbeduidend wanneer ze niet vlot antwoord kon geven. Bovendien was ze bang dat ze geen sterke indruk maakte en zou ze graag voor zichzelf helder hebben wie ze was. Zeker omdat het ernaar uitzag dat ze binnenkort op zoek zou moeten naar een nieuwe baan en ze daarbij de juiste keuzes wilde maken.

Helen is niet de enige die zich ongemakkelijk voelt als die vraag wordt gesteld! Ik vind het ook een lastige en in een kring zie ik anderen ook vaak wat gaan schuifelen op hun stoel of friemelen met hun handen. Hoe ga je op deze vraag nu een antwoord geven dat recht doet aan jouw zélf?

De vraag ‘wie ben jij?’ lijkt immers te suggereren dat je onveranderlijk bent. Dat je altijd dezelfde bent. Maar jij wéét dat je niet altijd dezelfde ‘bent’. Op je werk gedraag je je immers anders  dan thuis. Met goede vrienden ga je anders om dan met mensen die je net hebt leren kennen. Je weet dat je meestal opgewekt bent, maar soms ook weleens niet. Dat je altijd aardig bent totdat je het niet meer bent. Dat je enorm veranderd bent ten opzichte van 5, 10 of 20 jaar geleden.

Er zitten zo ontzettend veel kleuren in jouw ‘zijn’ dat je zelf ook niet altijd meer weet wie je nou ‘bent’. Hoe ga je dat nou aan een ander vertellen zonder dat het lijkt of je een chaotische persoonlijkheid hebt, of erger nog… instabiel bent. En hoe voorkom je dat je aan jezelf gaat twijfelen als je niet direct een antwoord weet op deze vraag?

Het is veel eenvoudiger om aan te geven wat je kunt en waar je plezier in hebt. Het kost je vast geen moeite om te vertellen wat voor jou belangrijk is in het leven. Door wat je werd beïnvloed in het verleden? Wat je daarvan koestert in je huidige leven. Wat je liever zou loslaten. En wat jouw wensen zijn voor de toekomst.

De antwoorden op deze vragen vertellen wie je bent. Wie je nú bent. Want de antwoorden op bovenstaande vragen kunnen veranderen. Net als jij!

Helen kreeg gedurende onze gesprekken een steeds beter zicht op wie ze is. Haar talenten en interesses geven richting aan haar keuzes. Haar normen en waarden leiden haar gedrag. Ook  heeft ze bedacht wat ze wil in de toekomst.

Als haar nu de vraag gesteld wordt ‘vertel eens kort wat over jezelf’ dan bedenkt ze wat zij op dat moment graag wil vertellen of bereiken en kiest ze er vervolgens voor te vertellen wat ze graag doet, of waar ze goed in is, of waarvan ze droomt. Vind jij het ook lastig om anderen te vertellen wie jij bent? Probeer dat dan ook eens; bedenk wat je wilt bereiken met je antwoord en vertel:

- wat je heel graag doet

- waar je in uitblinkt en/of

- welke wensen je hebt.

PS: Graag hoor ik hoe deze tips jou helpen. In hoeverre heb jij het idee dat je jezelf ‘kent’? Ik lees je reactie graag en ik reageer altijd dus kom maar op!